Veel kunststofproducten zoals rietjes, verpakkingen, wattenstaafjes en visnetten worden teruggevonden in het zwerfafval. Dit zijn veelal producten voor eenmalig gebruik, ofwel Single Use Plastics. Sommige kunststof producten voor eenmalig gebruik verdwijnen in 2021, andere zullen niet meer gratis verstrekt worden of voorzien worden van een speciale markering.
De plastic soep in zee is je vast niet ontgaan. Jaarlijks belandt meer dan acht miljoen ton plastic afval in zee. Het Europees Parlement besloot daarom de Single Use Plastics (SUP) directive aan te nemen. Het doel van de richtlijn? Weg met het zwerfafval in zee. Alle EU-landen hebben sinds 3 juli 2021 de richtlijn overgenomen in de nationale wetgeving. Wat betekent dit voor jou? Voor jouw bedrijf? Wij helpen je een handje op weg.
Alles op een rijtje
1) Sinds 3 juli 2021 mogen de volgende kunststofproducten niet meer worden verkocht:
- Bestek (messen, vorken en lepels)
- Eetstokjes, sporks en andere kunststof alternatieven
- Borden
- Roerstaafjes voor dranken
- Rietjes (behalve als medisch hulpmiddel)
- Wattenstaafjes (behalve als medisch hulpmiddel)
- Ballonnenstokjes
- Voedsel- en drankverpakkingen van EPS (piepschuim) waar direct uit gegeten of gedronken kan worden zoals koffiebekers en hamburgerbakjes
- Alle producten van oxo-degradeerbare kunststoffen. Dat zijn kunststoffen die afbreken in kleine deeltjes onder invloed van zuurstof
2) Sinds 3 juli 2021 moeten onderstaande kunststofproducten zijn voorzien van een speciale markering om onder andere aan te geven hoe de consument het product moet afdanken:
- Drinkbekers
- Dames hygiëneproducten
- Vochtige doekjes
- Tabaksproducten met kunststof filters
Een verandering voor ieder bedrijf
Veel veranderingen waar jij, jouw bedrijf en wij onszelf van bewust (moeten) zijn. Maar misschien roept het ook vragen bij je op? Want wat betekent dit voor jou? Hoe geef je de klant een koffie to-go mee? In wat voor bakjes verkoop je jouw salades of broodjes? Hoe handig waren sporken in to-go locaties en wat nu? Vragen waar Bunzl Foodservice een antwoord op heeft.
Voor ieder vraagstuk een oplossing
Bunzl is al ruim 13 jaar actief bezig met verduurzaming. Middels de uitvoering van ons MVO-beleid Bunzl Believe geven wij invulling aan diverse ontwikkelingen en innoveren we volop op het gebied van duurzaamheid. Door onafhankelijk en proactief te informeren en te adviseren komen we altijd tot de gewenste oplossingen (op maat) voor ieder willekeurig (verpakkings)vraagstuk. Denk hierbij aan de lancering van ons eigen onafhankelijke merk duurzame voedselverpakkingen en eenmalig serviesgoed onder de naam Verive. Het SUP-proof alternatief.
Frank van Roosmalen, Managing Director bij Bunzl Foodservice vult aan: ‘’Wij ervaren in de foodservice markt dat onze klanten behoefte hebben aan ondersteuning op het gebied van duurzaamheid en wetgeving. Zeker in deze hectische en onvoorspelbare tijden zijn dit nu niet direct de onderwerpen waar onze klanten zich dagdagelijks mee bezig houden. Bunzl heeft zich ten doel gesteld de klant te ontzorgen en hen die expertise te bieden die ze nodig hebben om structurele stappen te maken in de verduurzaming van hun assortiment en ervoor te zorgen dat de SUP wetgeving, die in juli 2021 van kracht is geworden, zonder problemen wordt gevolgd.’’
Geen onverwachte wetgeving
In 2021 kunnen we er niet meer omheen. Kunststof producten voor eenmalig gebruik verdwijnen. Bunzl Foodservice beschikt over de nodige kennis en oplossingen voor het vraagstuk waar jij of jouw bedrijf tegenaan loopt. Weg met kunststof in de zee, verander jij met ons mee?
Bekijk hier SUP brochure voor meer info: Single Use Plastics NL BFS.pdf
Heb je nog vragen of hulp nodig? Neem dan vrijblijvend contact op met jouw contactpersoon bij Bunzl Foodservice of onze Customer Sales via onderstaande gegevens.
Telefoonnummer: (0)36 - 547 86 66
E-mailadres: info@bunzl.nl