NS, een onderdeel van de Nederlandse Spoorwegen, loopt voorop in het verduurzamen van verpakkingen. Ze kiezen waar mogelijk voor monomaterialen, minimaliseren het gebruik van plastic en stimuleren het gebruik van eigen verpakkingen - en dat met succes! Hoe ziet hun verpakkingsaanpak eruit en welke rol spelen Bunzl Foodservice en Verive hierin? Marjolijn Somers, Category Manager bij NS, geeft ons een kijkje achter de schermen.
Deze case study vind je ook op verive.eu/nl
Als je ooit een koffie to-go of een versgebakken snack hebt gekocht tijdens je treinreis, is de kans groot dat je een Verive-verpakking hebt gebruikt. De eigen formules van NS, zoals 'Kiosk', 'Julia's' en de 'Stationshuiskamer', zijn al jarenlang trouwe klanten van Bunzl Foodservice.
Expertise in wetgeving en markttrends
"Bunzl Foodservice is hierin een waardevolle partner. Elk kwartaal overleg ik met onze vaste contactpersoon, Ruben Matser, en eens per half jaar sluiten Bunzl's duurzaamheidsmanager Joost Lip en mijn collega van duurzaamheid bij de NS aan. We bespreken dan de kansen en uitdagingen die op ons afkomen en werken direct de nodige acties uit," legt Marjolijn uit. "Die expertise op het gebied van wet- en regelgeving, maar vooral ook de vertaling naar de praktijk, is voor ons essentieel."
Een voorbeeld hiervan zijn de koffiebekers. "Daarvan gaan er in onze formules per week zo'n 200.000 over de toonbank. Bunzl Foodservice adviseert ons over nieuwe mogelijkheden. Zo hebben we bijvoorbeeld het plasticgehalte in de coating van de bekers kunnen verminderen."

De Verive draagtassen van gerecycled papier.
Een ander voorbeeld zijn de monomateriaal papieren zakken voor croissants of snacks. "Toen ik de verpakkingscategorie erbij kreeg, gebruikten we papieren zakken met een plastic venster. Door de combinatie van materialen zijn deze moeilijk recyclebaar. Ik vroeg Bunzl Foodservice om een zakje zonder plastic, waarbij je wel de inhoud kunt zien. Zo kwamen we bij de huidige transparante papieren zakken van Verive."
Richtlijnen voor duurzamere verpakkingen
NS heeft zichzelf het ambitieuze doel gesteld om in 2040 afvalvrije stations te hebben. Dit betekent dat ze geen producten of verpakkingen meer aanbieden die niet herbruikbaar of recyclebaar zijn. "Voor ons is het belangrijk dat de keuzes die we maken, echt leiden tot een verbetering op het gebied van duurzaamheid. Er zijn genoeg partijen die claimen iets duurzaams te hebben, dus het is belangrijk om bij de feiten te blijven," aldus Marjolijn.
Om te bepalen of een verpakking binnen de strategie past, heeft NS een handboek met richtlijnen. "We focussen ons bijvoorbeeld op monomaterialen, zo min mogelijk plastic – zowel in verpakkingen als in gewicht – en vermijden gekleurd plastic."

Steeds meer reizigers nemen hun eigen beker mee.
De toekomst van verpakkingen op het station
Samen met partners werkt het team van NS hard aan een verrassend en duurzaam aanbod. "Natuurlijk moeten we ook op de kosten letten, maar vanuit het management is er steun voor verduurzaming." Marjolijn richt zich op goed recyclebare verpakkingen, minder verpakkingsmateriaal en waar mogelijk herbruikbare opties. "Dat laatste heeft tijd nodig, maar de ontwikkeling is positief: waar onze initiële doelstelling van 2% bring-your-own eerst met moeite gehaald werd, zitten we nu op 10% van de klanten die een eigen koffiebeker meeneemt! Dit is niet vanzelf gegaan: medewerkers stimuleren het door het actief te vragen en we bieden het als optie aan op bestelzuilen."
Ook aan de slag met een duurzame verpakkingsstrategie?
We zijn trots om met onze producten bij te dragen aan de duurzame verpakkingsstrategie van NS. Wil jij hier ook mee aan de slag, of wil je toetsen of jouw huidige verpakkingen voldoen aan wet- en regelgeving? Neem contact op met jouw vaste contactpersoon, of stuur een bericht naar info@bunzl.nl.
Meer informatie over Verive vind je op verive.eu/nl.